Kuru iğne tedavisi nedir ?
Kuru İğne Tedavisi ( intramusculer stimulation / İMS ), Kanada’lı bir bilim adamı olan Dr. Gunn tarafından geliştirilmiş olan ameliyatsız ilaçsız bir ağrı tedavisi yöntemi olup her türlü ağrılı kas spazmı tedavisi için uygulanabilir.
Kas spazmı baş, boyun, sırt ve bel ağrılarının en önemli nedenidir. Spazm omurlar arasında bulunan disklere baskı yaparak fıtık oluşumuna, kireçlenme ve ağrılı bir omurgaya yol açarlar. Spazm nedeniyle kısalmış olan kasların yönettiği eklemde şekil bozuklukları meydana gelir. Eklem gerilir, sinire baskı yapmaya başlar ve ağrı başlar.
Kuru iğne tedavisinde, ağrıya neden olan kısalmış kasa çok ince bir iğne ile giriliyor, kas uyarılıyor. Böylece sadece ağrı giderilmiyor, ağrıya neden olan temel bozukluk da tedavi oluyor. Düzenli uygulama sonrası sürekli ağrılarla yaşayan kişi, adeta hayata yeniden dönüyor.
Kuru iğne tedavisi yönteminde kullanılan iğneler çeşitli uzunluklarda, içinde ilaç olmayan iğnelerdir.
Sıklıkla akupunktur iğneleri kullanılmakla birlikte daha ağrılı olgularda enjeksiyon iğneleri de kullanılmaktadır. İğnelerin spazm olan kaslara batırılarak spazmın çözülmesi kuru iğne tedavisi yönteminin esasını oluşturur.
Kuru İğne Tedavisi tek başına veya diğer tedavilerle kombine edilerek uygulanabilmektedir.
Kuru iğne tedavisi, hastanın muayenesi yapılıp, tomografi, MR vb incelenip, tanısı konduktan sonra, belli seanslar halinde planlanır.
Kuru iğneleme tedavisi 12-15 yaş üzeri herkese uygulanabilir. Fakat kuru iğne tedavisi ileri yaşlarda daha hızlı sonuç verir.
KURU İĞNE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?
Kuru iğne tedavisinde, kasılmış ve kısalmış kasa bir iğne batırılarak bu spazm çözülmeye çalışılır.
Bir kasta çoğu zaman çok sayıda ağrılı kasılmış ve kısalmış kas demetleri (muayenede ele gelir, fibromyalji hastalarında toplumda kulunç denen yapılar olarak bilinir) olduğundan çoğu kez, çok sayıda iğneleme yapmak gerekebilir.
Tekrarlayan veya yıllardır olan ağrıda spazmla birlikte fibroz doku gelişimi de varsa iğne sayısının ve iğneleme sıklığının arttırılması gerekir.
KURU İĞNE TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER ?
Kuru iğne tedavisi, hastanın muayenesi yapılıp, tanısı konduktan sonra, belli seanslar halinde planlanır.
Tedavinin süresi, problemin bulunduğu bölgenin genişliğine, problemin ne kadar eski olduğuna, hastanın yaşına, başka rahatsızlıkların eşlik edip etmediğine göre değişiklik gösterir. Ortalama 3-6 seans yeterli olabilir, bazen tek seans bile yeterli olmaktadır. Nadiren 8-10 seansı bulabilir. Genellikle haftada 1-2 seans olarak uygulanır.
Örneğin, ağrılı kas spazmı, bel fıtığı ağrısı veya tendinopati gibi olgularda bazen 1 seans bile yeterken; fibromyalji sendromu veya kas yırtığının eşlik ettiği omuz problemleri gibi uzun süreli ağrılı problemlerde yanıt oranı daha düşüktür ve onlarca seans gerekebilir.
AKUPUNKTURDAN FARKI NEDİR ?
Kuru iğne tedavisi uygulaması sırasında kullanılan iğneler nedeniyle yöntem Akupunktur tedavi yöntemine benzetilse de kuru iğne tedavisi uygulamanın esası açısından akupunkturdan farklıdır.
Akupunkturda iğneler belli noktalara batırılarak 20 dakika beklenir.
Kuru iğne tedavisinde iğne spazm /kasılmış olan ve olması ihtimali olan kaslara yapılır ve hemen ya da bazen birkaç dakika beklenerek çıkarılır, etkisini hemen gösterir.
İMS ( Kuru iğne tedavisi ) yönteminde; iğne nöroanatomik yapıya göre çeşitli doku derinliklerine yapılır.
KURU İĞNE TEDAVİSİ’NİN YAN ETKİLERİ NELERDİR / ZARARLARI VAR MIDIR ?
Kuru iğne tedavisi sırasında kullanılan iğneler, herhangi bir ilaç veya solüsyon içermezler. Bu nedenle tedavi yöntemi kuru iğne tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Tedavide ilaç kullanılmadığından alerjik reaksiyonlar, ilaç etkileşimleri ve ilaç kaynaklı yan etkiler hiçbir biçimde görülmez.
Uygulama sırasında cilt altı damar yapılarına veya daha derindeki damar yapılarına denk geldiğimizde oluşan küçük kanamalar ve ilişkili cilt morarmaları en sık görülen problemdir.
Omuz uygulamalarında veya göğüs ön duvarı uygulamalarında uzun iğne kullanımı ile akciğer zarı zedelenmesi (pnömotorax) görülebilir.
KURU İĞNE (İMS) HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE UYGULANMAKTADIR ?
Kas romatizması da denilen Miyofasiyal Ağrı Sendromu ( lokal ağrılı kas spazmı )‘nda uygulanır. Kas romatizması, iskelet kasları olarak bilinen tüm çizgili kaslarda görülebilir. Yani vücudun hareketini sağlayan, eklemleri çalıştıran, tüm fiziki faaliyetlerimizde rol alan kaslardır.
Migren
Gerilim türü baş ağrısı
Boyun ağrısı
Sırt ağrıları
Donuk omuz (omuzun hareket kısıtlılığı) ve diğer omuz ağrıları
Bel ağrısı
Tenisçi dirseği ve golfçü dirseği
Ağrılı kas spazmları
Repetitif strain injurileri (Bilgisayar kullanımına bağlı ağrılar)
Duruş bozukluğuna bağlı ağrılar
Adduktor tendinit (Kasık çekmesi)
Tendinit (el, dirsek, omuz, topuk, kasık)
Diz ağrısı (Kondromalazi patella)
Kalça ağrıları (Adduktor spazm, kapsülit)
Topuk ağrıları
Spor yaralanmaları ve rehabilitasyonu
Çene eklemi ağrısı
Whiplash yaralanmaları (Travma sonrası omurga ağrıları)
Disk hastalıkları (bel fıtığı, boyun fıtığı, sırt fıtığı)
Fibromiyaljide kısmen etkilidir
KURU İĞNEDEN FAYDA GÖREBİLECEK BAŞKA HASTALIKLAR VAR MIDIR ?
Cilt kırışıklıkları ve ciltte oluşmuş mikro çukurluklar
Hemiplejik hastalarındaki ağrılı omuz ve kalça sendromları
Eklem kontraktürleri
Nöropatiler (kısmen)